ТРАВЕРТИН

ТРАВЕРТИН

Травертинът е изключително красив камък, който се отличава с устойчивост на дъжд и сняг. Може да бъде използван както на закрито, така и на открито. Неговата красота се забелязва в разнообразието от цветове. В природата травертина се среща в бял, кремав, шоколадов, червен, жълт и сребърен цвят.

Травертина предимно се използва за фасади на сгради и вътрешни стени, благодарение на неговите уникални свойства. Едно от свойствата му е наличието на пори, което прави този камък лесен за закрепване към фасадата на сградите. Друго негово свойство е ниската му плътност, което го прави изключително лек и по този начин се намалява теглото на сградата.

Този камък се използва в строителството, заради неговата относителна здравина, лесно рязане и полиране, външн вид и пълно прилепване към фасадата.

Травертин за фасада

Травертин за стена

Травертин за стълби

Травертин за под

ЦЕНАТА НА ТРАВЕРТИНА ЗАВИСИ ОТ

Качеството

Висококачественият травертин има малък брой дупки по повърхността си.

Цвета

Висококачественият травертин има светъл цвят.

Размер

При нестандартни размери, цената на травертина се променя.

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ПРОДУКТИ ОТ ТРАВЕРТИН

АБАДА ТРАВЕРТИН

ОБЛАЧНО НЕБЕ
ТРАВЕРТИН

АБИАНА ТРАВЕРТИН

3D ТРАВЕРТИН

СМОУКИ ТРАВЕРТИН

НОЧЕ ТРАВЕРТИН

ГРИЖА

В какви цветове се предлага травертинът?

Травертинът се предлага в много различни естествени цветове, включително бежово, кафяво, сиво, слонова кост и злато. Може да има и леки нюанси на зелено, червено и ръждиво, в зависимост от произхода на камъка и минералите, присъщи на конкретната селекция. Цветът на травертина е резултат от съединения на желязо и други органични примеси.

Как изглежда завършената повърхност на травертина?

Травертинът се предлага в четири основни варианта на покритие: полиран (блестящ), усъвършенстван (матиран), четкан (текстуриран) и търкан (текстуриран). Видът покритие, дадено на травертина, определя колко лъскава ще бъде повърхността. Полираните и шлифовани повърхности са плоски и гладки, докато изчетканите и шлифовани повърхности са плоски и текстурирани. Най-често срещаното покритие за травертин е шлифовано.

Къде мога да използвам травертин?

Травертинът се използва като строителен материал от хиляди години. Днес травертинът се използва за подови настилки, облицовки на стени на сгради, душове, стенни облицовки и плотове.

Колко издръжлива е плочката от травертин?

От векове културите по целия свят смятат, че травертинът ще издържи като подови настилки, стенни плочки и други повърхности. Въпреки че травертинът е податлив на киселинни вещества и метална абразия, остава повърхност, на която може да се разчита, че ще изглежда страхотно години наред, като се има предвид, че регулярно  се поддържа, за да се гарантира, че запазва първоначалния си вид. Запечатването на повърхността на травертина с импрегнатор може да помогне за това и ще направи поддръжката много по-лесна.

Кой е най-добрият начин да поддържате травертин чисти?

Най-добрият начин да поддържате травертина чист е да отстраните мръсотията, песъчинките и други материали, които са навлезли отвън. Много от тези вещества могат да причинят малки драскотини по повърхността на вашия травертин, които могат да станат забележими с течение на времето. Така че най-добре е да се уверите, че повърхността на травертина е чиста с влажна кърпа, мека метла или прахосмукачка възможно най-често. Почистете незабавно разливите течности, особено ако са киселини. Плодовият сок е особено проблематичен, както и кафето и червеното вино поради склонността им да оставят петна. Дори ако сте запечатали своя травертин, добра идея е да не рискувате. Не използвайте белина, оцет или други агресивни почистващи препарати на киселинна основа, тъй като те ще развалят повърхността на вашия травертин с течение на времето.