Предпочитането на правилното покритие за вашия гранит е важен избор, който се отнася както до функцията, така и до естетиката.

Цялостният външен вид е важен за вашия план за проектиране, но покритието за вашия естествен камък може да е по-подходящо за някои части на дома, отколкото за други.

Гранитът е един от най-твърдите материали на Земята. As such, Гранитни плочи остава модерен избор за подови настилки както за домове, така и за офиси. Този естествен камък е издръжлив и здрав – съчетайте тези качества с цялостната красота и сложност на гранита.

Лесно е да разберете защо гранитът е дълготраен избор за редица цели.

Въпреки това изборът на правилното покритие за вашия дизайн не е просто избор на грим. Той може не само да промени външния вид на камъка, но също така може да повлияе на грижата, поддръжката и продължителността. Нека научим повече за трите най-популярни покрития за гранитни плотове.

Гранитът е естествен камък и се предлага в различни цветове, включително бяло, Черен Гранит , кафяво, бежово, синьо и червено.

Шлифован гранит

Усъвършенстваното покритие набира популярност от последните няколко години, особено за съвременните интериори. Отличава се с гладка най-фина повърхност без неравности, но без полирано отражение.

Гранитът придобива изчеткан или матов вид, когато процесът на довършване е спрян точно преди плочата да стане чиста.

Здравината на гранита и гладката защитена повърхност на шлифовано покритие правят този избор идеален за зони с голямо натоварване, за да служи като място за кацане на големи куфарчета, портмонета и чанти за книги за вашия Кухненски гранитостров или бар за закуска.

Въпреки че шлифованото покритие е склонно към ецване като полираното покритие, шлифованото покритие е матова повърхност като начало, което означава, че петна и драскотини са по-малко забележими.

Плотът от полиран гранитен ще бъде по-порьозен от полиран гранитен плот, което означава, че по-продължителното уплътняване ще бъде от решаващо значение. Някои шлифовани гранитни цветове са склонни да показват отпечатъците от ръцете повече от полирания гранит.

Полиран гранит

Покритието от полиран гранит е едно от популярните покрития за кухненски плотове.

Благодарение на своята блестяща и гладка текстурирана повърхност, той подчертава нюанса, дизайна и невероятните шарки. Следователно полираният гранит е превъзходен избор за кухня.

Когато става въпрос за подова настилка, полираният гранитогрес е привлекателен и може да създаде пищен външен вид на цвят и значимост.

Въпреки това, полираният гранит става много хлъзгав, когато е влажен или мокър, така че поради тази причина хората не инсталират полиран гранитогрес за подови настилки в баня или близо до плувен басейн.

Гранитът е много универсален естествен камък, когато имате нужда от избор с добре изглеждащо докосване. Най-финото полиране и запечатване ще предпазят камъка от петна и надраскване, което го прави чудесна алтернатива за кухнята или банята.

За да разгледате гранитогрес за баня, щракнете върху гранит за баня

Тъй като силно полираната повърхност е по-вероятно да остави впечатление от всякакъв вид храни, полираният гранитен плот е подходящ за големи семейства, които могат незабавно да избърсват разлятото и да запечатват редовно за най-добър външен вид на интериора си.

За да създадат полирано покритие, производителите внимателно изчеткват повърхността на гранита, докато стане текстуриран и изглежда добре износен.

Поради процеса на четкане, гранитните плотове с това покритие са по-порести в сравнение с лъскавия полиран гранит. Подобно на шлифовано покритие, полираното покритие разрежда цвета на гранита.

Матираното покритие придава на гранита донякъде текстурирано изживяване. Обикновено не е грапав на допир, а по-скоро е завършек от гладки и копринени ръбове и вени. За разлика от полиранотоили шлифовано, полираното покритие обикновено няма блясък. Това покритие е подходящо за употреба на открито, текстурата ще осигури малко сцепление за нанасяне около повърхности, които ще бъдат мокри или изложени на компонентите.

По същия начин такава повърхност ще скрие драскотини и несъвършенства, които непременно ще се случат на гранитна повърхност, която е изложена на надраскващи външни елементи като мръсотия и тревни отпадъци.

Макар и да не се използва толкова често като полирано или усъвършенствано покритие, полираното покритие е приложимо и за плотове и тоалетни за рустикален вид.

Рустик и органичен са такива дизайнерски схеми за полирано покритие, но също така е и външен вид от висок клас, защото в полирано състояние гранитът изглежда най-впечатляващ за много очи – тежък, богат и вечен. Изглежда най-много като автентичния камък, какъвто е.

Матираните покрития също изискват често запечатване. Те най-вероятно ще се оцветят, когато не са правилно запечатани или поддържани. Прахът и отломките са склонни да се натрупват в неравната повърхност на четканото покритие. Така че се нуждае от повече почистване и поддръжка.

Шлифован гранит срещу полиран гранит: Поддръжка и употреба

Здравината на гранитната плоча не зависи от нейното покритие – независимо дали ще изберете полиран гранит или шлифован гранит, все пак ще имате издръжливи и ценни каменни плотове, гръбчета, стълби, подови настилки и т.н., които ще издържат много години, когато правилно обгрижван.

Полиран гранит

Полираното покритие запечатва или затваря повечето от порите на каменната повърхност, което я прави много хигиенична, лесна за почистване и устойчива на петна. Тъй като полираният гранит не е толкова порест като другите повърхностни покрития, той няма да изисква често повторно запечатване.

Полираният камък лесно отблъсква влагата и не задържа бактерии, така че е изключителен избор за зони за приготвяне на храна, като кухненски плотове и плотове.

Полираните гранитни повърхности са не само красиви и практични, но и доста универсални – полиран гранитен остров, например, е централната точка на кухнята поради елегантния си и впечатляващ външен вид, служи като отлична повърхност за приготвяне на храна поради своята устойчивост за топлина, драскотини и петна и може незабавно да се превърне в място за сервиране или хранене, когато е необходимо.

Освен плотове и тоалетни, полиран гранит може да бъде включен и в подови настилки, за да придаде по-официален и елегантен стил на обкръжението и да издигне богатството на вашия домашен декор.

Полираният гранит е отличен избор за зони, които са обект на много ежедневна употреба и интензивен трафик, тъй като покритието изисква малко поддръжка и е много вероятно да устои на петна и други признаци на износване. Всъщност полираният гранит е почти непроницаем за атмосферни влияния и химическо износване.

Шлифован гранит

Шлифованите повърхности са гладки, но много по-порести от полираните. Следователно, дори когато е обработен с уплътнител, шлайфаният гранит е доста податлив на оцветяване – когато се разлеят върху повърхността, силно оцветените храни и напитки могат да оставят петна и да доведат до тъмни петна или обезцветяване.

Киселинни течности като плодови сокове, алкохолни напитки и сода може дори да ецват повърхността. За да предотвратите шлифования гранит от абсорбиране на вода и оцветяване твърде лесно, трябва да го запечатвате доста често – за предпочитане на всеки няколко месеца.

Като цяло, шлайфаният гранит изисква повече поддръжка от полирания му аналог. Имайте предвид, че отпечатъците от прах, мазнина и ръце ще бъдат много очевидни върху шлайфаната повърхност и доста трудни за премахване (подобрител на цвета може да помогне за минимизиране на тъмните петна и отпечатъците от пръсти).

Внимавайте да използвате само безопасни и препоръчани почистващи продукти за почистване на шлифования гранит във вашия дом. Не забравяйте да избърсвате всеки ден повърхностите с влажна кърпа и да ги подсушавате старателно с кърпа, за да предотвратите появата на водни петна.

Шлайфаните повърхности са по-малко хлъзгави от полираните, така че шлайфаният гранит се използва главно за подове, стълби и други зони, където може да има вода и да представлява риск от падане. Шлифованите повърхности също са предпочитани за зони с голям трафик, където интензивният пешеходен трафик може да доведе до износване или влошаване на полираното покритие твърде бързо (шлифованото покритие е по-малко вероятно да покаже следи от движение или износване).

В допълнение към подовата настилка, шлифованият гранит може да се използва за плотове и гръбчета, когато се предпочита по-фин външен вид пред лъскавия вид на полиран гранит.

Заключение

Изборът на покритие за вашата гранитна плоча може да бъде повлиян от външния вид. Това също ще повлияе на наситеността на избрания цвят. Но също така е жизненоважно да се обмисли поддържането, необходимо за начина на живот.

Шлифован, полиран или полиран гранит

Всяко от тези добре харесвани гранитни покрития идва със своите плюсове и минуси. Така че обновяването на вечен дом може да заслужава различен избор от така необходимата модерна актуализация.

И накрая, гранитът е естествен камък с висока производителност, независимо от покритието. Изберете този, който най-добре подхожда на стила и дизайна на вашата кухня и баня.