Може би сте гледали Естествен Гранит като камък във вашия местен или национален парк, или може би сте го виждали на кухненските си плотове. Гранитът е скала, създадена от срещата на кварц и фелдшпат в земната кора. Той е издръжлив и естетичен от векове, защото е здрав, устойчив на драскотини и петна и има естествен вид. Плюс това, той е много достъпен в сравнение с други материали.

Освен това се предлага на пазара в много различни цветове и стилове. Това е популярен избор за потребителите, които често го използват в кухнята, банята и плотовете. Гранитът се превърна в един от основните избори за плотове и подови настилки. Това е издръжлив и дълготраен материал, който издържа на тежки удари, което го прави отличен избор за вашия дом. Цената на гранита започва от 60-2000 рупии на квадратен фут.

Предимства на гранита

 1. Гранитът е издръжлив и здрав.
 2. Гранитът е достъпен и има красив външен вид
 3. Гранитът е екологичен
 4. Гранитът е вечен и лесен за почистване.
 5. Предлага се в много цветове и стилове.
 6. Гранитът е чудесен вариант за домове с деца или домашни любимци, защото е нетоксичен и устойчив на драскотини.
 7. Гранитът е топло- и водоустойчив материал, така че може да се използва на места, където други материали може да не са безопасни или практични.
 8. Гранитът е устойчив на петна и драскотини.
 9. Гранитът обикновено се използва като повърхност за плотове и други повърхности, тъй като има висока устойчивост на износване.
 10. Естественият вид на гранита се поддава добре на съвременния и традиционен дизайн.

Защо да изберете гранит за вашите кухненски плотове?

Гранитът е един от най-популярните материали в съвременните кухни. Има много причини, поради които гранитът е станал толкова популярен избор сред собствениците на жилища и дизайнерите. Ето само някои от предимствата, на които можете да се насладите.

1. Гранитът е изключително издръжлив

С издръжлив материал като гранит можете да създадете кухня, устойчива на драскотини и петна. Освен това издържа по-дълго от повечето материали – дори постоянен трафик от деца и домашни любимци.

2. Гранитът е лесен за поддръжка

С подходяща грижа вашите гранитни плотове ще запазят красотата си с години.

3. Гранитът добавя стойност към вашия дом

Гранитът е лесен и рентабилен начин да увеличите стойността на вашия дом. Те могат да добавят естетическа стойност, като придават на кухнята или входа съвременен, елегантен вид. Може да увеличи стойността на вашия дом, което ще ви помогне, ако някога решите да продадете.

4. Гранитът се предлага в различни цветове и шарки

Кухненски гранит се предлага в много различни нюанси и шарки, което ви позволява да създадете уникален външен вид на кухнята, който най-добре отразява вашия стил.

5. Гранитът е екологичен 

За разлика от други материали за плотове, гранитът е 100% естествен и не съдържа вредни химикали или замърсители.

Избор на правилния цвят за вашия гранит

Когато избирате цвят за вашите гранитни плотове, запомнете няколко неща.

Първата стъпка към правилното проектиране на вашата кухня е да разберете цветовата схема. Ще искате да използвате светъл гранит, ако кухнята ви е предимно тъмна. Ще искате да използвате по-тъмен гранит, ако кухнята ви има по-светли цветове.

След това помислете за стила на вашата кухня. Ако вашата кухня е модерна, вие ще искате елегантен и семпъл цвят гранит. За по-традиционна кухня обаче можете да изберете по-наситен и детайлен цвят на гранит.

И накрая, помислете за бюджета си, когато избирате цвят на гранит. Въпреки че някои цветове може да са по-скъпи, не забравяйте, че това е инвестиция, която ще продължи много години. Имайки предвид това, не се страхувайте да се похарчите за луксозен цвят на гранит, който обичате!

Видове гранит

Черен гранит

 • Черният гранит е вид гранит, който обикновено е тъмен на цвят с петна или люспи.
 • Черният гранит обикновено варира от около 35 до 85 $ на квадратен метър.
 • Черният гранит обикновено е по-издръжлив от другите камъни и е по-малко вероятно да се начупи или натроши.
 • Черният гранит е популярен избор за външни врати за домашни и търговски сгради, плотове, Под от гранит и други приложения, където се желае луксозен вид и усещане.

Видове черен гранит:

Абсолютен черен гранит, галактичен черен гранит, черен перлен гранит, телефонен черен гранит и много други.

 

Кафяв гранит

 • Кафявият гранит е вид гранит, който има червеникаво-кафяв цвят. Това е популярен избор за зони, изложени на много слънчева светлина.
 • Кафявият гранит обикновено варира от около 30 до 80 $ на квадратен метър.
 • Кафявият гранит е камъкът за вас, ако искате фино допълнение към вашия интериорен дизайн или ландшафтен дизайн.
 • Кафявият гранит е популярен за плотове, подови настилки, гръбчета, лоби зони, тоалетни плотове и балкони.
 • Видове кафяв гранит – кафяв гранит Lappato , атлантически кафяв гранит, античен кафяв гранит, светлокафяв гранит и много други.

Зелен гранит

 • зелен гранит е красив естествен камък, който добавя леко естествена красота там, където го поставите.
 • Зеленият гранит обикновено варира от около 40 до 100 $ на квадратен метър.
 • Зеленият гранит може да бъде идеалният вариант, ако търсите естествен начин да добавите цвят и текстура към дома си.
 • Можете да използвате Green Granite за всичко – от плотове до подови настилки, и това е екологичен избор, който ще изглежда страхотно във всяка стая.
 • Видове зелен гранит – Зелен перлен гранит, куппам зелен гранит, Писта зелен гранит и много други.

Бял гранит

 • бял гранит е здрав, многофункционален, красив естествен камък, който придава на всяка повърхност изискан, елегантен и изчистен вид.
 • Бял гранит обикновено варира от около 20 до 60 $ на квадратен метър.
 • Белият гранит е изключително популярна опция за плотове за баня и кухня.
 • Белият гранит може да се използва за подови настилки, первази, плотове, външни стени и др.
 • Видове бял гранит – бял гранит от Аляска, бял гранит от бискоти, колониален бял гранит, ледено бял гранит, бял гранит от Кашмир и много други.

Червен гранит

 • червен граните вид гранит, известен със своя наситен червен цвят. Той е един от най-популярните видове заради красивия си цвят и уникална текстура.
 • Червеният гранит обикновено варира от около 25 до 65 $ на квадратен метър.
 • Червеният гранит е популярен за плотове поради високата си устойчивост на износване. Неговата твърда повърхност го прави идеален за излагане на храна или напитки, а здравата му външна част предотвратява повреда от разливи.
 • Червеният гранит се използва най-често за плотове, подови настилки, градински елементи, пътеки и стъпала и други декоративни приложения.
 • Видове червен гранит – червен гранит Аляска, червен гранит Джем, червен гранит Мапъл ,червен гранит Лаха , Червен гранит галакси и много други.

Сив гранит

 • Сивият гранит е красив вариант за естествен камък за тези, които искат приятен неутрален цвят за домовете си.
 • Сивият гранит обикновено варира от около 30 до 50 $ на квадратен метър.
 • Сивият гранит е идеален за зони с много трафик или контакт.
 • Сивият гранит се използва за плотове, подови настилки и други декоративни приложения. Може да се слее с други материали, което го прави популярен избор за вътрешни дворове и палуби.
 • Видове сив гранит – сив гранит Адхуник, сив гранит Аляска, сив гранит Бордо, сив гранит Милано, гранит Ирландско сиво и много други.

Какво определя цветовете на гранита?

Гранитът е конгломерат от минерали и скали, предимно кварц, калиев фелдшпат, слюда, амфиболи и следи от други минерали. Гранитът обикновено съдържа 20-60% кварц, 10-65% фелдшпат и 5-15% слюда (биотит или мусковит). Минералите, които изграждат гранита, му придават уникалните цветове, които виждаме в различните видове гранит.

Относителният дял на различни цветни минерали в гранита до голяма степен се дължи на първоначалния източник на разтопена скала, която се охлажда, за да образува гранита. Ако разтопената скала е изобилна от калиев фелдшпат, гранитът е по-вероятно да придобие розов цвят на сьомга.

От друга страна, ако разтопената скала е богата на кварц и минерали, които изграждат амфибола, вероятно ще получите черно-бял петнист гранит, който обикновено се вижда на плотове.

 • Кварц – типично млечнобял цвят
 • Фелдшпат – типично мръснобял цвят
 • Калиев фелдшпат – типично розов цвят на сьомга
 • Биотит – типично черен или тъмнокафяв цвят
 • Мусковит – типично метално златен или жълт цвят
 • Амфибол – типично черен или тъмнозелен цвят

Как да изберете правилния цвят плот за вашите кухненски шкафове

С толкова много разкошни гранитни работни плотове, от които да избирате, откъде изобщо да започнете да избирате плот, който да допълни вашата кухня и шкафове?

Знаем, че може да е трудно да изберете перфектния гранит плот, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате цветовете на гранитните плотове. Например, колко естествена светлина получава вашата кухня? От какъв цвят и материал са направени вашите кухненски шкафове? Това са чудесни начални въпроси, за да решите дали вашият плот трябва да е светъл или тъмен.

Ако изберете работен плот в светъл цвят , това може да помогне на кухнята ви да се почувства по-светла, тъй като белите нюанси на плота ще отразяват светлината. Това работи изключително добре, ако имате голяма кухня с много естествена светлина. Като алтернатива, тъмните работни плотове могат да добавят тон и дълбочина към кухнята и да направят стаята уютна и топла.

Една от основните части на декорирането на вашата кухня е да се уверите, че вашите гранитни плотове допълват избора ви на подова настилка. В противен случай може да имате кухня, която се сблъсква.