Мраморът и гранитът са два популярни естествени камъка, които са в строителната индустрия от дълго време. И двете имат своите предимства една пред друга по отношение на външен вид, издръжливост и т.н., Да се сравнение на мрамор срещу гранит Обръщаме внимание на това:

Мрамор от гледна точка на ПЕГАСЛЕНД СОФИЯ

„Мрамор“ е термин, използван от геолозите за обозначаване на метаморфозиран варовик. Това е метаморфна скала, съставена от карбонатни материали, която се образува, когато варовикът в земната кора е подложен на висока температура и налягане. Това кара камъкът да претърпи етап на метаморфоза, при който калцитът във варовика прекристализира и образува калцитни кристали, променящи текстурата на скалата. С напредването на етапа на метаморфоза кристалите стават по-големи и могат да се видят като преплетени кристали дори с невъоръжено око.

Сред всички естествени камъни мраморът е най-елегантният и луксозен камък. Освен това е много гъвкав, тъй като може да се използва в подови настилки, декоративни мебели, камини и бани. Както всеки друг естествен камък, мраморът се предлага в различни цветове, вариращи от млечно бяло до червено и черно, което е резултат от примеси, присъстващи в структурата на камъка. Примесите са на ленти, които увеличават елегантността на камъка. Въпреки това, тъй като мраморът е направен от калцитни кристали, който е сол на калций, мраморът е склонен към оцветяване, особено от течности, които са кисели по природа, поради което обикновено не се препоръчва да се монтира мрамор на открити места като търговски кухни.

Какво е гранит?

Гранитът е гранулирана магматична скала, която има фанеритна текстура, образува се от бавната кристализация на магмата под повърхността на земята. Много неща, които срещаме в ежедневните си дейности, особено в големите градове, където паветата, подовите плочки и гробищните паметници са направени от гранит. Много известни места като планината Ръшмор, долината Йосемити и Торес дел Пайне в Чили са гранитни центрове.

Гранитът се състои главно от кварти и фелдшпати, едрозърнест е и обикновено в светли цветове. Той се използва широко от древни времена както за вътрешни, така и за външни приложения.

Сравнение на мрамор срещу гранит

Твърдост и дълготрайност: Гранитът е сравнително по-твърд и по-здрав от мрамора. Той е известен най-вече като най-издръжливия естествен камък и в сравнение с мрамора. Той е устойчив на топлина и лесно издържа на горещи съдове, поради което е идеален за кухненски плотове. Мраморът също е податлив на избледняване на цвета и става по-тъп след време. За разлика от петната, които могат да бъдат премахнати, матираният мрамор няма как да върне блясъка си. Това е необратим процес и основен недостатък на мрамора.

Реактивност към киселинно вещество: И двата естествени камъка имат пореста структура, но метаморфичните свойства на мрамора го правят по-порьозен и следователно мраморът лесно се оцветява от разливи, особено от течности, които са кисели по природа като плодови сокове и вина. От друга страна, гранитът е много по-устойчив на петна, докато върху повърхността се поддържа ефективен инпрегнант, разливите на течности няма да проникнат в повърхността.

Външен вид: Външният вид на мрамор и гранит е доста различен един от друг. Цветовата вариация на гранита изглежда като лунички в целия камък, защото гранитът има намесени камъни в него като фелдшпат, слюда и амфибол. Мраморът, от друга страна, има сивкав или кремав цвят с вени, преминаващи през него. Вените в мрамора обикновено се дължат на примеси като железен оксид.

Приложения: Издръжливото качество на гранит го прави подходящ за кухненски плотове и коридори, където има висока активност на краката, докато мраморът е по-подходящ за зони, където има по-малко трафик, като бани. Мраморът придава ярък уникален вид и е подходящ за повърхности, които се използват по-рядко.

Цена: Гранит и мрамор трябва да бъдат монтирани от професионалисти, тъй като плочите са наистина тежки. Приблизителната цена както за мрамор, така и за гранит е от 40 до 200лв., но гранитът от висок клас е по-евтин от своя аналог мрамор. Реалната цена обаче зависи от качеството на камъка, сложността на работата и стила на плочките.

Поддръжка: Инпрегнантите се използват както върху гранит, така и върху мрамор за предотвратяване на оцветяване и ецване. Мраморът изисква инпрегниране много по-често, т.е. два пъти годишно (препоръчано от професионалистите на ПЕГАДЛЕНД СОГИЯ), докато за гранитно запечатване е достатъчно веднъж на две години. Действителното изискване за повторно запечатване зависи от това колко силно е използвана повърхността и колко редовно е извършвано почистването на камъка.

Как да изберем най-добрия камък за вашия проект?

И така, вече знаете всички свойства на двата камъка. Знаете каква е разликата в цената и как се различават техните качества. Сега за окончателен избор, първо трябва да обмислите своя проект. Ако имате нужда от добър и достъпен дизайн, можете да изберете мрамор, но ако търсите дългосрочно издръжливо решение и можете да похарчите малко пари, да изберете гранит и да харчите за него изобщо не е лош вариант.

Заключение

Мраморът и гранитът имат свои собствени уникални свойства и качества. В крайна сметка всичко зависи от естетиката и къде ще използвате този камък. Ако сте готови да отделите част от времето си за поддръжка на плочки за по-красив и елегантен дизайн, тогава изберете мрамор. Въпреки това, ако искате естествен камък с по-голяма издръжливост, устойчиви на надраскване свойства и по-малко износване и разкъсване, тогава гранитът е най-добрият вариант за вас.