Експертите на ПЕГАСЛЕНД СОФИЯ вярват, че естественият камък предлага почти безкраен набор от уникални цветове и модели за плотове за кухня и баня. Гранитните плотове са популярни в модерните и традиционни домове. Мраморът е класически луксозен материал за дома. Използвайте това просто ръководство, за да намерите подходящия материал.

Естествения камък е подходящи за кухни и бани. Той е красив, предлага се в широка гама от цветове, може да бъде персонализиран в почти всички форма и размер и се съчетава лесно с всеки домашен декор, което го прави универсален.
Плотовете от естествен камък са предимно от гранит и мрамор . Всеки от тези материали има своите предимства и недостатъци, така че изберете въз основа на вашите нужди и бюджет. Гранитът изглежда по-естествен от мрамора. Мраморът е по-скъп от гранита, а размерът и теглото им изискват професионален монтаж.

Гранитът и мраморът имат много прилики, но са и функционират различно. Нека сравним двете популярни опции за каменен плот.

Идеята на ПЕГАСЛЕНД СОФИЯ е, че и гранитът и мраморът са популярен избор за плотове за кухня и баня. Мраморът и гранитът са естествени камъни, така че могат да се счупят и оцветят. Гранитът е по-устойчив на петна и надраскване от мрамора. Поради това гранитът е често срещан в кухните, а мраморът в баните.

ЗАПОЗНАВАНЕ С МРАМОР И ГРАНИТ

И двата са порести естествени каменни материали, но единият е повече от другия. Мраморът е рекристализирана форма на въглерод, която се образува по време на метаморфизма на друга скала. Поради движението на тектоничните плочи дълбоко в земната кора, той е съставен от варовик, който е бил подложен на екстремни нива на налягане и топлина.

Гранитът, от друга страна, е вид магмена скала, която се състои от зърна от кварц, фелдшпат, слюда и други подобни материали, които са компресирани заедно. Това показва, че гранитът е малко по-издръжлив от мрамора, въпреки факта, че мраморът е сравнително твърд материал.
И двете се образуват от милиони години сложни земни реакции, което им придава различен вид материал, създаден от човека.

 • ВЪНШЕН ВИД

  Много минерали и камъни се продават вместо гранит или мрамор за плотове, защото имат подобен състав и характеристики.

  Гранитът е магматичен или метаморфен камък, изграден от силициев диоксид, фелдшпат, слюда и кварц. Гранитът има плътна, зърнеста повърхност. Вени, цветни петна или кристали. Гранитът се предлага в светли до тъмни цветове и всяка плоча има своя цветова вариация.

  Метаморфният или седиментният мрамор е предимно калцит. Зелените мрамори са направени от серпентин. Някои мрамори са от кварци или кварцова основа. Мраморът е с жилки и е по-гладък от гранита. Подобно на гранита, цветът на повърхността на мрамора варира от бяла до черена.
  Мраморът и гранитът изглеждат различно от плоча до плоча, тъй като минералите, които съставляват техния цвят, могат да варират.

  Мраморът има гладка повърхност с минерални жилки. Някои мрамори са на кварцова основа, докато други са серпентини. Мраморът обикновено е черно-бял.
  Гранитът е метаморфен или магмен и има плътна, гранулирана повърхност. Светли до тъмни петна, вени или плътни шарки се различават по цвят.

  Естественият източник и мястото на рязане влияят на външния вид и на двата вида камък .

  Посетете шоурума на ПЕГАСЛЕНД СПФОя, за да изберете своя камък лично. Мострите ни от мрамор или гранит не изобразяват точно външния вид на камъка.

 

МОНТАЖ

По подобен начин се изработват и монтират мраморните и гранитните плотове. Вашият кухненски плот е копиран върху желаната от вас плоча. Плочата се изрязва, за да съответства на ръбовете и линиите на шаблона.

Когато плочата пристигне в дома ви, върху шкафовете се нанася силиконово лепило, след което се поставя плочата. По-тънките мраморни плочи може да се нуждаят от субстрат от шперплат, за да бъдат укрепени, но при 3см плотове могат да бъдат директмо монтирами върху шкафовете.
Тъй като мраморните плочи са по-малки от гранитните, може да се нуждаете от повече от една, за да завършите кухнята си.

При монтаж на гранитни или мраморни плотове шаблонът се прехвърля върху фаша, която след това се изрязва и заобля. Силиконовото лепило закрепва плочата към шкафовете или шперплата. Каменните плочи се режат трудно за поставяне мивки и смесители. Професионалистите трябва да могат да вършат и двете задачи.

Гранитът струва от 40 до 150лв. на квадратен метър. Сините екзотични камъни могат да струват и повече от 150лв. на квадратен метър. Материала за плота, може да струва между 1,000 и 1,500лв. Обработката и трудът добавят 330лв. към цената на камъка, отвора за мивка добавя 100лв., а заоблянето добавя още 10лв. на линеен летър.

Разходите за производство, монтаж, изрязване и кантиране на мрамор са сходни и тези на гранита. Мраморът струва между 60 и 250лв. на квадратен метър. Това прави разходите мраморен плот с подобен размер между 1,800 и 3,000лв., или от 3,800 до 5,000лв. средно.

ИЗДЪЛЖИТЕЛНОСТ

Съставът на камъка определя неговата издръжливост. Мраморите са съставени от мек и порест калцит. Това прави мрамора по-податлив на петна, киселини и загуба на покритие. Полираните или матови покрития могат да помогнат за прикриване на вредите върху мраморни плотове.

Издръжливостта на гранита варира. Абсолютно черните гранити, не са порьозни и не се надраскват или захажяват лесно. Повечето тъмни гранити са устойчиви на петна и захабяване.

Лесно е да се предположи, че целият камък е супер здрав и неразрушим, но това не е вярно. Гранитът и мраморът са издръжливи, но трябва да се импергнират ежегодно, за да се предотврати попиването на течности. Гранитът и мраморът са топлоустойчиви, но внимавайте (не поставяйте нагорещени тигани директно върху плота). Гранита се отчупва и дере по-малко от мтамора.

Някои светли гранити са метаморфни доломити. Те могат да се надраскат или оцветят.
Гранитът е по-здрав от мрамор. Всеки камък е с рейтинг A или D. Камъните с рейтинг D са слаби, камъните с рейтинг A са силни.

ПОДДРЪЖКА

Всеки естествен камък изисква поддръжка. При гранита и мрамора това се различават. Гранитите са по-лесни за поддръжка от мрамора.
След монтажа инпрегнирайте всички гранити с изключение на черния. Добре запечатани каменни спират попиването на вода.

Когато водата започне да попива в самия камък, инпрегнирайте отново камъка. Избършете незабавно при разливане на течност, за да предотвратите оцветяване, и използвайте PH-неутрален почистващ препарат, за да предотвратите премахване на финалания слой.

Всички порести камъни, включително мрамора, трябва редовно да се импрегнира. Дори и с импрегниране, мраморните петна лесно се оцветяват и може да бъдат трудни за отстраняване. Винаги избърсвайте разливите незабавно и избягвайте да поставяте кисели неща като лимонов сок, доматен сос или червено вино директно върху плота.

Мраморът трябва да се почиства с PH-неутрален почистващ препарат, за да се предотврати разяждане. За разлика от гранита, той трябва да се запечатва отново на тримесечие.

Плотовете от изцяло естествен камък изискват различни нива на поддръжка, така че собствениците на жилища трябва да бъдат бдителни. Гранитът е устойчив на петна, издръжлив и лесен за поддръжка в сравнение с мрамора. След монтажа, гранитът трябва да бъде запечатан, така че да се остават капко по повърхноста. Здравата и ефективна повърхност изисква ежегодно повторно инпрегниране.

Мазните или цветните храни могат да оцветят и двата камъка, така че и двете се нуждаят от запечатване (обикновено веднъж годишно.)
Каменната епоксидна смола поправя драскотини и стърготини. Много натоварените кухни може да се нуждаят от допълнително внимание.

ДОХОДНОСТ

Гранитните и мраморните плотове сами по себе си не повишават стойността при препродажба. Remodeling Magazine казва, че можете да възстановите 53% от разходите за изграждане на луксозна кухня.

Както гранит, така и мрамор могат да направят кухнята да изглежда по-привлекателна за купувача, което може да помогне на имота да се продаде по-бързо.

ЗАБЕЛЕЖКИ ГРАНИТНИ ПЛОТОВЕ СА НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ ЗА ВАС?

• Ако предпочитате външния вид на гранит.
• Ако искате по-широк избор от цветове и модели, от които да избирате.
• Ако работите върху плотове безразсъдно и с много сила и имате нужда от повърхност, която може да понесе всичко това.
• Ако много хора използват вашата кухня.
• Ако плотът ви се замърси бързо по време на работа.

ЗАБЕЛЕЖКИ МРАМОРНИ ПЛОТОВЕ СА НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ ЗА ВАС?

• Ако предпочитате вида на мрамор.
• Ако нямате нищо против да отделите повече време за поддръжка.
• Ако нямате нищо против да похарчите повече пари за мраморни плотове.
• Ако сте доста внимателни с плотовете си и не се притеснявате много за драскотини или вдлъбнатини.
• Ако можете да почиствате много и знаете, че сте способни да предотвратите образуването на петна по мраморната повърхност.

ПРОИЗВОДСТВО

Гранит и мрамор се добиват под формата на големи блокове, които впоследствие се нарязват на по-тънки правоъгълни плочи. Тъй като гранитът е по-издръжлив материал от мрамора, той обикновено се нарязва на по-големи плочи от мрамора .

СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Нито гранитът, нито мраморът са особено екологично чист материал. Въпреки факта, че и двете може да се очаква да издържат много дълго време, ако се поддържат правилно, в началото е необходимо значително количество гориво и енергия за добив, рязане, транспортиране и монтиране на камъните.

ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ

Има вероятност някои гранити да съдържат малки количества естествено срещащи се радиоактивни елементи като радий, уран и торий. Радонът е благороден газ, който, когато присъства в достатъчни количества, се свързва с повишен риск от развитие на рак на белия дроб. Тези елементи с течение на времето могат да се влошат и да отделят радон.

Гранитните плотове обикновено са безопасни, въпреки факта, че някои хора изразявар опасения относно този възможен риск за здравето. Архив с информация относно неправилно отчитане на безопасността на гранита може да бъде намерен на уебсайта на Мраморния институт на Америка.

КОЙ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Зависи от предпочитаното от вас ниво на естетика и поддръжка.
И двете са естествени и добивани, но имат различни свойства. Порестостта отличава гранита от мрамора. С малки изключения мраморът е по-мек и по-порьозен от гранита. Кристалната структура на гранита го прави устойчив на абразия, оцветяване и обезцветяване.

Гранитът е магматична скала, което означава, че е разтопен и охладен дълбоко в земята. Гранитните минерали изглеждат като малки петънца. Мраморът е трансформиран варовик от топлина и налягане. Това промени кристалната му структура и въведе други минерали, причинявайки жилки.

Мраморът и гранитът са твърди, тежки, устойчиви на топлина и изгаряне и се предлагат в много цветове и шарки. И двете са естествени, така че цветът и шарката могат да варират значително. И в двата случая мострата изпожена в шоурума, може да не е точена. За това заповядайте да вижте плочите лично, независимо от материала.

Мраморът и гранитът правят красиви плотове, гръб, стенни покрития и др. И двата са редки камъни, които могат да бъдат скъпи.
Вече знаете всичко за мрамора и гранита. И двете са уникални. Зависи от естетиката и употребата на камъка. Ако нямате нищо против поддръжката, изберете мрамор. Гранитът е най-издръжливият, устойчив на надраскване и лесен за поддръжка естествен камък.