Кварц, мрамор и гранит имат ключови разлики, които трябва да бъдат оточнени, за да можете да ги разберете по-добре. Нека да разделим тези разлики на категории, за да ги направим лесни за разбиране.

Основният приоритет за един човек може да не е същият за някой друг. Повечето собственици на жилища ще се съгласят, че цената е важна.

PEGASLAND АНАЛИЗ НА РАЗХОДИТЕ: Кварц срещу мрамор срещу гранит

Цената на избрания от вас плот може да има предимство пред други фактори. Цената е първото нещо, което повечето хора вземат предвид, когато избират нещо за дома си. Нека да разгледаме средната цена на тези три плота.

 • Кварц – от 80 до 160 лв. на квадратен метър
 • Мрамор – от 50 до 240 лв. на квадратен метър
 • Гранит – от 40 до 150 лв. на квадратен метър

Издръжливост: кварц срещу мрамор срещу гранит

 

Издръжливостта на плота е от ключово значение. Това, което имаме предвид под това, е колко устойчив на надраскване е плотът и колко дълго издържа.

 • Кварц – Кварцът може да бъде надраскан и нарязан. Ако изпуснете тежък тиган върху него, може да се наложи да го поправите, но малките драскотини не издържат.
 • Мрамор – Мраморните плотове ще се надраскат. Те задължително ще се надраскат, защото не е лесно да използвате кухненски плот, без да сте груби в даден момент. Тези плотове са лукс, но не са практични.
 • Гранит – Гранитът е издръжлив материал, който не се надрасква. Искате да запечатвате отново своите гранитни плотове на няколко години. Но ако ги използвате редовно, трябва да ги инпрегнирате всяка година.

Водоустойчивост: кварц срещу мрамор срещу гранит

Няма да класифицираме водоустойчивостта като издръжливост. Това не влияе на това колко лесно е да надраскате плота и да го повредите.

 • Кварц- Кварцът е водоустойчив. Причината за това е, че е инпрегниран със смола, когато го купувате, която гарантира, че може да бъде водоустойчив. Не е необходимо да го инпрегнирате със същия тип уплътнител.
 • Мрамор – Мраморът е готов да абсорбира всяка течност, разлята върху него поради порестата повърхност. Ще трябва да внимавате да не разлеете върху него и да използвате водоустойчиво защитно покритие, за да запечатате плотовете.
 • Гранит – Запечатайте вашите гранитни плотове. Ако гранитните плотове не са запечатани, водата ще попие в порите. Когато водата се абсорбира, тя ще съсипе плотовете с течение на времето. Ако е запечатан, възникват по-малко проблеми с течностите.

Устойчивост: кварц срещу мрамор срещу гранит

Устойчивостта си заслужава да се спомене. Думата устойчивост означава „способността да се поддържа на определен процент или ниво. “. Ако материалът не фо поддържа по всяко време, тогава той не е устойчив.

 • Кварц- Кварцът е зелен материал с дълъг живот и подлежи на рециклиране. Тези фактори правят кварца един от най-устойчивите варианти за плот.
 • Мрамор – Мраморът е устойчив. Не е толкова дълготраен като кварца. Кварцът е по-устойчив от мрамора, но мраморът все още е устойчив.
 • Гранит- Гранитът е толкова устойчив, колкото кварцът, тъй като се състои от кварц. Повечето компании го копаят, без да нарушават екосистемата.

Топлоустойчивост: кварц срещу мрамор срещу гранит

Топлоустойчивостта също е различна от издръжливостта. В кухнята устойчивостта на топлина е проблем. Но всеки плот може да се справи само с определено количество топлина.

 • Кварц- Кварцът е камък, който е видял своя справедлив дял от топлина. Кварцът не трябва да става по-горещ от 180 градуса по Фаренхайт. Избягвайте да поставяте горещи тигани върху кварц, без да поставяте дъска за рязане под тигана.
 • Мрамор- Мраморът е топлоустойчив. Може да стане около два пъти по-горещ от кварца, преди да се напука.
 • Гранит – от трите вида плотове, гранитът е най-устойчив на топлина. Може да издържи над 500 градуса, преди да започне да се напуква. Нищо в кухнята не се нагрява толкова, освен реотан.

Монтаж: Кварц срещу мрамор срещу гранит

Ако можете да монтирате един вид каменен плот, няма да имате проблем с монтирането на останалите. Разликата е в рязането. Изрязването на отвори за мивката и изглаждането на ръбовете варират. Нека разгледаме по-отблизо монтирането на всеки тип плот.

 

 • Кварц- Кварцът произвежда много прах при рязане. Това е нещо, което трябва да се отбележи, тъй като трябва да носите очила и маска. Използвайте мокър флекс с диамантен диск и бъдете готови да го полирате.
 • Мрамор – Мраморът се реже по-лесно от кварца, защото е по-компактен, но е по-тежък. Има по-малко прах и ви помага, след като сте свършили половината. Реже се мокро точно като кварца и се работи бавно.
 • Гранит- Точно както при другите два, трябва да режете мокро с диамантено острие. Рязането на гранит е като рязането на кварц. Гранитът е много по-лек от мрамора, който е трудно преместваем.

Универсалност: кварц срещу мрамор срещу гранит

Универсалността е важна за тези, които искат да се извявят и да развихрят въображението си. Ако креативността е вашият приоритет, тогава трябва да знаете колко универсален ще бъде всеки тип плот.

 • Кварц- Истинският кварц е бял или поне има бял фон. Можете да закупите цветен кварц в различни естествени цветове, но повечето от тях са бели, сиви или кремави.
 • Мрамор – Има много естествени мраморни цветове. Мраморът Каррара е популярен избор. Други включват розово, червено, кафяво, бяло, кремаво и зелено. Може да забележите, че мраморът се предлага в повечето цветове.
 • Гранит- Гранитът има най-голям избор от естествени цветове, защото гранитът е смес от камък. Синята Бахия е един от най-красивите избори, но е скъп. Можете да получите гранит във всякакъв цвят.

Често задавани въпроси

Има ли шевове в кварцовия плот?

Да, има, но има индустриален трик, който трябва да знаете. Шевът е, когато формовате две отделни каменни парчета, за да направите по-голям плот. Номерът тук е как производителите на камъни ще скрият добавките на шевовете или ще ги направят да изглеждат по-малки.

Как различим мрамор, гранит и кварц?

Откриването на разликите между мрамор, гранит и кварц може да не е лесно. Моделът е най-лесният начин за разпознаване. Мраморът има голям, многопластов модел. Гранитът има плътен, пъстър модел. Кварцът изглежда като да има нещо вградено в камъка.

Кой плот е най-добрият?

Няма „най-добър“ плот. Има най-добрия плот за вас. Разгледайте плюсовете и минусите на всеки един от тях. Ако намерите нарушител на сделката , извадете тази опция от уравнението и започнете отначало.

Как почиствате мраморни, гранитни и кварцови плотове?

Почистването на мрамор, гранит и кварц е лесно. Можете да използвате обикновен почистващ препарат като оцет. Можете също да закупите почистващ препарат за плот, който е безопасен за употреба. Избягвайте химикалите, тъй като те не трябва да са близо до храна.

Можете ли да рисувате плотове?

Можете да боядисате някои плотове. Можете да боядисвате плотове със специална нетоксична боя за камък. След като ги боядисате, използвайте прозрачен нетоксичен инпрегнант. Но не се колебайте да използвате инпрегнант, за да запазите естествения вид на камъка.

Кои плотове можете да изрежете?

Можете да изрежете всякакъв вид плот. Някои плотове се режат по-лесно от други. Най-трудната част е да изрежете мястото за вложка на мивката, без да счупите плота. Запознайте се с избрания от вас уред и го тествайте първо върху шперплат.

Кварц, мрамор и гранит – заключение

Кварцът, мраморът и гранитът имат индивидуални черти, които ги правят специални. Изборът на камък, който искате за вашия кухненски плот, не е лесен, но това не означава, че не може да бъде забавно. Както всичко друго важно, ще трябва да направите своето проучване, преди да поставите един от камъните.