Монтирането на нов кухненски смесител или смесител за баня обикновено е достъпен проект със средна цена между 150 лв. и 400 лв. При по-евтини модели и ако монтирате сами смесителя, цената може да бъде само 50 лв., докато при по-високия клас смесители или при по-сложни проекти, изискващи водопроводчик, могат да струват до 4,000 лв.

Средна цена за монтаж на смесители

Средна цена – 250лв.

Най-висока цена – 4000лв.

Най-ниска цена – 50лв.

Монтажа на нов смесител или подмяната на съществуващ, може да варира значително в цената в зависимост от вида на смесителя и помещението, в която го монтирате. По-долу сме разбили средната цена по стая и по видове смесители, така че можете преценете най-добре общите разходи за проекта си.

По стая

Кухня

В кухнята се срещат най-често два типа смесители, като всеки от тях има няколко разновидности. Стандартният смесител за кухненска мивка, наричан понякога “смесител с ниска дъга”, може да струва едва 100лв., но повечето собственици на жилища знаят колко безполезни са те за миене на съдове, пълнене на големи тенджери или кани и дори за миене на ръце.

Смесителите с висока дъга, предлагат повдигната форма на чучура, което улеснява пълненето на тенджери и миенето на съдове. Те струват между 250 лв. и 450лв. в зависимост от качеството на материала и дизайна. Свалящите се или изтеглящите се смесители предлагат подвижна глава за пръскане, който може да се издърпа, за да улесни пълненето на кани или измиването на чинии. струват от 306 лв. до 416 лв.

Домовете с по-големи мивки или по-големи кухни могат също да монтират пълнител за тенджери, смесител, специално проектиран да улесни пълненето на тенджери или големи кани и да ги отдели от миенето на ръце и съдове. Някои домове имат такива към страната на голяма кухненска мивка, докато други всъщност разполагат със собствена отделна мивка. Пълнителите за тенджери често са близо до печката и ще струват между 200 лв. и 3000 лв. , със средна цена около 500 лв.

Ако търсите евтини кухненски кранове, кликнете тук: Евтини смесители за кухня

Баня

Много бани разполагат с три смесителя (без тоалетната): за мивката, за ваната и за душа. Новата мивка за баня обикновено е един от най-достъпните смесители за подмяна в банята, струващ между 50 лв. и 500 лв. , а смесителите от луксозни материали струват до 2500 лв. Ако трябва да подмените и други части от водопроводната инсталация на мивката, разходите ви може да са много по-високи.

Нов смесител за вана може да струва между 100 лв. и 6000 лв. , а нов смесител за душ и душ слушалка средно струват между 100 лв. и 5000 лв. Луксозните душове с множество настройки и функции за пръскане могат да струват до 6000 лв.

На открито

Много къщи с дворове разполагат и с външна чешма. Накрайникът за маркуч, наричан още кран, е външният смесител, към който закачате градински маркуч. Смяната на накрайника за маркуч струва средно между 50 лв. и 500 лв. . В райони, които замръзват, може да се наложи те да бъдат с по-високо качество, смесители „устойчиви на замръзване“.

Помощно помещение/Перално помещение/Килер

И накрая, много домове разполагат с допълнителен смесител в мокрото помещение, пералното помещение и/или килера, за да помогнат с по-промишлените части от почистването, които не искате да правите в мивките в кухнята или банята. Измиването на домашни любимци, почистването на калта от ботушите или накисването на дрехите може да се извърши с мивка за пране или смесител за битови нужди. Тези смесители обикновено са доста евтини, тъй като не е нужно да „изглеждат добре“ по същия начин, по който може да изглеждат смесителите за кухня или баня. Очаквайте да платите между 100 лв. и 200 лв., за да монтирате такъв.

Средна цена за монтаж на смесители по местоположение

Разходите могат да варират в България поради разликите в цената на труда и материалите в различните региони. Например, монтажа на смесител в Смолян и Карлово, струва средно между 100 лв. и 300 лв., докато собствениците на жилища в Пазарджик и Хасково отчитат средно 150 лв. до 500 лв. разходи. София и Пловдив вижда едни от най-високите разходи поради по-високите цени на труда и материалите: 200 лв. до 750 лв. за подмяна или монтаж на смесители.

 

Фактори, които влияят върху цената на монтажа или подмяната на смесител

Редица фактори влияят върху цената на смесителя, освен мястото и вида на смесителя, но нито един от тях не е толкова важен, колкото избраният стил.

Стил на смесителя

Стилът на смесителя може да включва както функционалния му стил, така и качеството и вида на материалите, от които е изработен.

Кухненски смесители

 • Смесителите с една ръкохватка – с него вие използвате един лост, за да контролирате температурата, като се движите наляво и надясно, и налягането, като се движите нагоре и надолу. Този стил струва между 200 лв. и 400 лв.
 • Смесителите с две ръкохватки – с него вие използвате две отделни ръкохватки за топла и студена вода. Налягането се контролира от това доколко завъртите дръжката. Те са средно между 360 лв. и 440 лв.
 • Свалящ се смесител се с глава на крана, която може да се издърпа надолу от главния чучур на смесителя с една или две ръкохватки, което позволява по-лесно миене на съдове и почистване на мивката. Свалящите се смесители ще ви струват от 300 лв. до 2000 лв.
 • Издърпващите се смесители са подобни на свалящите се, с изключение на това, че могат да бъдат напълно издърпани от тялото и маневрирани около мивката, за да улеснят пълненето на кани и тенджери. Те струват 200 лв. до 1000 лв.
 • Сензорните кухненски смесители използват капацитивно отчитане, за да открият фината промяна в електрическия заряд, причинена от статично електричество върху човешка ръка. Тези смесители са много по-скъпи и обикновено все още имат традиционна дръжка. Удобни са, защото могат да се включват и изключват с мръсни ръце. Очаквайте да платите 500 лв. до 2500 лв.

Смесители за баня

Смесителите за баня обикновено са едноръкохваткови или двуръкохваткови, но предлагат разнообразие от декоративни дизайни, които да отговарят на всеки дизайн на баня или бюджет.

 • Стандартните смесители с две ръкохватки, една за управление на горещата и една за контролиране на студената вода. Те ще струват средно 100 лв. до 300 лв.
 • Смесител с една ръкохватка, подобно на кухненския смесител с една ръкохватка, за контролиране на температурата и налягането съответно чрез движения настрани и нагоре и надолу. Те ще струват средно 100 до 500.

Характеристика

Не само стилът на смесителя може да повлияе на цената, но крановете от по-висок клас могат също да се предлагат със специални функции, които могат да добавят значителни разходи. Вграден душ, системи за филтриране, осветление за сензорни или безконтактни технологии, които могат да добавят средно 200 лв. до 1000 лв. към общата ви цена.

Цени на материалите

Материалите, от които е направен вашият смесител, също могат значително да повлияят на общата цена. Въпреки че повечето смесители са изработени от месинг или неръждаема стомана, те обикновено се предлагат в различни покрития, включително неръждаема стомана, полиран никел, мед, хром, черно, златно и бронзово. Докато един смесител с хромирано покритие ще струва средно 100 лв., очаквайте да платите около 180 лв. за смесител с медно покритие.

Допълнителни разходи

Обикновените подмени или монтажи на смесители обикновено не са скъпи, освен цената на смесителя, но ако трябва да извършите по-голямо преустройство, може да имате нужда от компетентни изпълнители, включително водопроводчици, майстори за гипсокартон, мебелисти или дори електротехници.

Как да разберете, че имате нужда от смяна на смесителя

В зависимост от вида на смесителя, материалите, от които е изработен, редовността на използването му и производителя, той може да издържи средно между 10 и 20 години. Препоръчваме да смените всеки смесител на възраст над 15 години, особено ако има някой от тези проблеми:

Капе или изтича

Ако смесителят ви капе или тече около копчето или ръкохватката, или в шкафа под мивката, може би е време за нов смесител. Понякога вие или водопроводчик може да успеете да поправите течащ или капещ смесител, но ако вашият кран е по-стар от няколко години, може да е също толкова достъпно да го смените изцяло.

Слаб воден поток

Смисълът на крана е да контролира потока на водата, така че ако вече не върши работата си, е време да го смените. Мивка със слаб воден поток вероятно означава, че е време да смените вашия смесител, тъй като може да има проблем, засягащ скоростта на потока. Слабият воден поток може да бъде причинен от други проблеми във вашата водопроводна система, така че проучете дали имате слаб поток някъде другаде в дома си, преди да смените смесителя или да се обадите на водопроводчик.

Остарял, несъответстващ дизайн или ръждясване

И накрая, ако кранът е остарял, не отговаря на дизайна на вашия дом или започва да показва признаци на стареене, като ръжда или драскотини по покритието, вероятно е време да го смените.

Да монтирате сами или да наемете професионалист

Подмяна на смесителя за мивка в кухнята или банята, може да бъде отличен проект за собственик на жилището, способен да направи сам. Въпреки че водопроводните инсталации често са сложни за домашните майстори, смяната на смесител е една от най-лесните задачи, които можете да направите, така че си струва да я изпробвате. Страхотен тест е намирането на спирателния кран за вашия смесител – ако не можете да разберете как да спрете водоподаването, вероятно ще бъде по-добре да намерите водопроводчик.

Ако нямате време или енергия, или ако се чувствате неудобно да работите с водопровода в дома си, препоръчваме да наемете професионалист за тази задача. Освен това, ако сменяте повече от един кран в дома си, може да има смисъл да наемете водопроводчик. Те обикновено могат да постигнат повече за няколко часа, отколкото вие можете да постигнете за целия ден. Цената на професионален монтаж на смесител ще бъде средно между 50 лв. и 500 лв. за труд и материали.

Разходи за сами да смените кран

Ако планирате да сами да подмените смесителя, не забравяйте да направите правилното проучване за инструментите, от които ще се нуждаете, и обхвата на проекта. Ако все още нямате необходимите инструменти, закупуването им може да струва повече, отколкото просто да наемете водопроводчик за тази работата. Ето няколко инструмента, от които ще се нуждаете, и техните разходи:

 • Регулируем гаечен ключ – 40 лв. до 50 лв.
 • Ролетка – 5 лв. до 25 лв.
 • Водопроводни клещи – 12 лв. до 30 лв.
 • Тефлонова лента – 1 лв. до 3 лв.
 • Гъвкави връзки – 3 лв. до 15 лв.