От всички материали за плотове за кухня и баня, даващи все по-популярните Мраморни плочи за парите си, култивираният мрамор се нарежда точно там. Ако обмисляте да поставите мраморни плотове, имате два избора: истински мрамор и култивиран мрамор.

Плотовете са значителна инвестиция във вашия дом и има вероятност да не ги сменяте скоро. Искате да направите правилната оценка на избрания от вас материал за ваша полза и стойност при препродажба. Ако мраморът е попаднал във вашия кратък списък, трябва да знаете разликите между истинския и култивирания мрамор.

Истинският и култивираният мрамор не са едно и също нещо

Истинският мрамор е висок клас, лукс Естествени камъни добиван от земята, а култивираният мрамор не е, но е свързан. Култивираният мрамор е направен от човека, смесвайки пулверизиран естествен мрамор със синтетични смоли и багрила. След като се оформи като плот, той се покрива с прозрачен защитен гел.

Начинът, по който се прави култивираният мрамор означава, че е сравним с плотове от Corian и кварц. Въпреки това може да се използва и за производство на мивки, гръбчета, душове и вани.

Други разлики включват:

 • Истинският мрамор е по-скъп от култивирания мрамор
 • Мраморните плотове нямат интегрирани мивки или гръб и ще имат шевове, с изключение на по-малките суети
 • Мраморът се нуждае от запечатване; култивираният мрамор не го прави

Приликите са:

 • И двете могат да бъдат надраскани, оцветени, обгорени, напукани и химически повредени
 • И двете имат сходно ниво на грижа и изисквания за почистване, въпреки някои специфични разлики
 • И двете могат да бъдат ремонтирани до състояние като нови, ако се повредят

Можете да различите истинския и култивирания мрамор

Показателен знак за култивирания мрамор е, че плотът ще има интегрирана мивка и гръб от същия цвят и шарка, също без шевове или уплътнения, тънък ръб и плоска долна страна.

Истинските мраморни плотове, от друга страна, имат монтирани мивки отгоре или отдолу, изискват фугираща смес или замазка за запечатване около секциите на мивката и задната част, нямат последователни вени или оцветяване, тъй като е естествен камък и има същия цвят и модел от долната страна.

 

Различни материали, подобни техники за почистване и поддръжка

Въпреки че култивираният мрамор и истинският мрамор са различни материали, те споделят много от същите техники, когато става въпрос за почистване и грижа.

 • И двата вида мрамор могат да бъдат надраскани, оцветени, начупени и напукани
 • И двете ще бъдат повредени от определени почистващи препарати и химикали, така че са необходими неабразивни, pH неутрални почистващи препарати
 • Култивираният мрамор не изисква запечатване, тъй като защитното гел покритие е непоресто, но все още е уязвимо на петна, оставени от бои, като коса и храна
 • И двете понасят топлина, но култивираният мрамор не я издържа толкова добре, колкото истинският мрамор, така че трябва да се използват бариери

За щастие, ако петно, драскотина, изгаряне и др. трагедия сполети истинския или култивиран мраморен материал, и двата могат да бъдат поправени и обработени до състояние като ново.

Етикетът с цената

Избирайки култивиран мрамор пред истински мрамор, вие запазвате повече пари в бюджета си за ремоделиране или строителство, без да жертвате нищо по отношение на дизайна и естетиката. Култивираните мраморни плотове са едни от най-стилните и достъпни опции на пазара днес.

Най-общо казано, плотовете от култивиран мрамор могат да бъдат закупени за половината или трета от цената на добитите естествени камъни. С малка визуална разлика и по-голяма издръжливост, култивираният мрамор е най-добрият избор както за интериорни дизайнери, така и за собственици на жилища.

Опции за ремонт и добоядисване

Възможен е ремонт и на двете повърхности. Процедурите за ремонт на мрамор обаче са напълно различни от ремонта на култивиран мрамор и не се пресичат.

 • Мраморни петна, драскотини, следи от ецване, стърготини и пукнатини почти винаги могат да бъдат поправени и много често с прости продукти и процедури „Направи си сам“.
 • Направи си сам ремонт на повреда на култивирания мраморен гел лак също е възможен, стига гел лакът да не е напълно отстранен.
 • Професионален ремонт до почти ново състояние е възможен и с двата материала.

Цена: естествен мрамор срещу култивиран мрамор

Култивираните мраморни плотове и суете са средно по-евтини от естествените мраморни плотове, но в много случаи това не е изключително.

 • Истинските разходи за мраморни плотове ще варират от $40 – $200+ на инсталиран квадратен фут, но средно между $65 – $95/кв. фута
 • Култивираните мраморни плотове варират около $40 – $70/кв. фута

Така че можете да видите, че има известно припокриване, когато сравнявате цените на култивиран мрамор с мрамор, но средната инсталация на мраморен плот ще струва повече. Често много повече.

Мраморните плочки, от друга страна, на $15 – $55/ монтирани psf , могат да бъдат по-евтини от култивиран мраморен душ или плот.

Култивиран мрамор срещу инженерен мрамор

Инженерният мрамор е произведен композитен тип материал за плотове, направен чрез смесване на истински мраморни парчета и фрагменти с различен размер (които са били изхвърлени от мраморни кариери) в съединение от полиестерна смола заедно с оцветяващи багрила.

По същество това е същият производствен процес като за кварцови плотове, които използват изхвърлени парчета естествен кварц.

Но не е ли „култивираният мрамор“ също направен чрез смесване на естествен мрамор и смоли?

Да, и някои ще кажат, че култивираният мрамор е просто остарял термин за „обработен мрамор“, но това е невярно.

И двете използват подобни съставки, но методът, използван за приготвяне, смесване и оформяне на отделните компоненти в крайния продукт за плот, е различен.

Това означава, че външният вид, усещането, производителността, грижата и ремонтните характеристики на култивирания мрамор спрямо инженерния мрамор са различни.

Ако това все още изглежда объркващо, припомнете си по-горе, че култивираният мрамор се прави с мраморен прах (не на парчета), смесен със смоли, за да се образува сърцевина, която след това е обвита в твърдо гелово покритие.

Култивираният мрамор също използва много по-голям обем смоли в сравнение с мраморен прах. За разлика от тях, инженерният мрамор се състои предимно от натрошени парчета естествен мрамор с много по-нисък обем или съотношение на смола.

Така че нека го разбием…

Каква е разликата между култивиран мрамор и инженерен мрамор?

И инженерният мрамор, и култивираният мрамор са изкуствени материали за плотове. Въпреки това, основната разлика между култивирания мрамор и инженерния мрамор е как се прави продуктът, което влияе върху това как изглежда и се представя.

Култивираният мрамор е 75% мраморен прах, комбиниран със синтетични материали в матрица с твърдо гелово покритие отгоре. Материалът е направен на слоеве и не е последователен през целия път.

Инженерният мрамор се формира в плочи (95% натрошен мрамор в смола), които са постоянни през цялата дебелина на плочата, точно като кварцови плотове. Не се прилага защитен гел-коут.

Още няколко начина, по които култивираният мрамор е различен от инженерния мрамор:

Цветове и дизайн

 • Култивираните мраморни плотове са оформени с интегрирани мивки и гръбчета.
 • Инженерните мраморни плотове нямат интегрирани мивки или гръб. В плочата трябва да се изреже дупка и да се прикрепи мивка.
 • Шарките, цветовете и покритието на инженерния мрамор изглеждат малко по-естествени с по-голяма дълбочина и нюанси.

Грижа и почистване

 • Запечатването не е необходимо за култивиран мрамор, но може да се изисква за инженерен мрамор.
 • И двете са силно устойчиви на петна, но и двете все още могат да бъдат оцветени или обезцветени от определени храни, бои, почистващи препарати и химикали.
 • Само pH неутрални, неабразивни почистващи препарати трябва да се използват както върху култивиран, така и върху инженерен мрамор.

Издръжливост и ремонт

 • Инженерният мрамор ще се ецва (матови петна по покритието) от киселинни храни, напитки и агресивни почистващи препарати точно като естествения мрамор. Понякога ецването може да се поправи върху инженерен мрамор, точно както върху истински мрамор, като се използва Etch Remover Marble Polishing Powder.
 • Култивираният мрамор не се гравира по същия начин, но някои химикали могат да го повредят.
 • И двете могат да се надраскат, натрошат, напукат и изгорят (въпреки че инженерният мрамор ще понесе топлина малко по-добре от култивирания мрамор).
 • Повечето повреди на култивирания мрамор могат да бъдат поправени (стига гелът да е непокътнат).
 • Увреждането на инженерния мрамор може да бъде постоянно – по-специално ецване, драскотини, изгаряния и химическо обезцветяване (ямки, стърготини и пукнатини могат да бъдат запълнени или поправени). В някои случаи може да е възможно повторно боядисване.

Цена на култивиран мрамор срещу инженерен мрамор

 • Разходите за култивиран мрамор срещу инженерен мрамор могат да бъдат подобни в диапазона от $40 – $85 на квадратен фут; обаче култивираният мрамор обикновено е по-евтиният вариант за плот.
 • И двете могат да се използват за стени и подове на душове, плотове и гръбчета.

Повечето ще се съгласят, че инженерният мрамор има по-модерен и изтънчен вид и усещане спрямо култивирания мрамор, въпреки че и двата са много сходни в повечето други категории.